Robert Goossens

Hoe Goossens de mode veroverde

Maison Rapin, een Parijse galerie gewijd aan de sierkunst van de 20e eeuw en nu, wijdt een boeiende overzichtstentoonstelling aan de Franse edelsmid, ontwerper en ‘maître d’art’ Robert Goossens. De tentoonstelling, met meer dan twintig beroemde stukken, gaat vergezeld van een indrukwekkende monografie. Het is een unieke kans om het oeuvre van deze uitzonderlijke representant van de naoorlogse Franse ambachtskunst van dichtbij te bewonderen.

TEKST: Christophe Dosogne

Robert Goossens. Maître des Arts Décoratifs is een eerbetoon aan het magistrale oeuvre van een kunstenaar die naam maakte in de tweede helft van de 20e eeuw – werk dat tot op heden tijdloos modern blijft. De expositie richt vooral de schijnwerpers op de periode van 1970 tot 1990. De tentoonstelling is bedacht door Philippe Rapin, kenner en de enige rechthebbende van het oeuvre van Robert Goossens (1927-2016), met wie hij zo’n vijftien jaar goed bevriend was. In die periode voltooide de meester-edelsmid een uitzonderlijke samenwerking met de Franse couturier Gabrielle Chanel en begon een andere, niet minder intense en vruchtbare samenwerking met Yves Saint Laurent en diens naaste medewerker Loulou de la Falaise. Tegenwoordig wordt dit artistieke erfgoed, gecreëerd voor de grote Franse haute-couturehuizen, voortgezet door Goossens Paris, in 2005 overgenomen door Maison Chanel en nu geleid door de zoon van de oprichter, Patrick Goossens.

Robert Goossens was een ambachtsman dankzij zijn technische vaardigheden, knowhow en precisie, maar een kunstenaar door zijn creativiteit, vindingrijkheid en zin voor innovatie. Hij had een sterk karakter en was nauwgezet en precies, een voorstander van de opgestoken duim als meetinstrument om de nauwkeurigheid van een perspectief te beoordelen.