Theepot

De theepot: ten dienste van aroma’s

De theepot is een must-have voor elke rechtgeaarde theeliefhebber, of hij nu gemaakt is van steengoed, porselein of zilver, met een fijne of symbolische versiering of met een ontwerp dat uiterst sober of humoristisch is. De theepot bestaat al eeuwen, in vele vormen en in talloze landen. Maar waar is het eigenlijk allemaal begonnen?

TEKST: Anne Hustache

Iedereen die van thee houdt, denkt meteen aan een geschikte theepot. Hoewel de consumptie van deze drank al sinds 2000 v.Chr. in verschillende regio’s van China bewezen is, is er geen archeologisch bewijs dat thee in verband brengt met een specifiek voorwerp. We moeten daaruit concluderen dat de eerste theeblaadjes werden getrokken in kannen of kommen ontworpen om water of andere dranken in te bewaren. Oorspronkelijk werd thee blijkbaar voorgeschreven als dieetmiddel of zelfs als geneesmiddel, ingenomen in poedervorm. De theebladeren werden waarschijnlijk gekookt om een schuimige drank te verkrijgen, zoals matcha. Het idee van een specifieke houder ontstond wellicht toen men de voordelen van het trekken van thee ontdekte en men begreep hoezeer de temperatuur van het water en de tijd die nodig was om thee te zetten invloed hadden op de smaak en de kwaliteit van de drank. De eerste theepotten zoals we die nu kennen, werden gebruikt tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) en raakten daarna wijdverspreid, omdat liefhebbers van delicate smaken en geuren de voordelen ervan inzagen.