Artistieke levendigheid, innovatieve stedenbouwkunde en een culturele smeltkroes: de voormalige industriële site gelegen aan de Van Volxemlaan, in Vorst, is omgetoverd tot een ‘arty’ wijk. Met WIELS als katalysator zijn er gaandeweg tal van kunstgaleries met een uitgesproken eigentijds programma bijgekomen, waardoor deze buurt nu hipper dan ooit is.
De wijk Vorst, de erfenis van een industrieel verleden, beleeft een ongekende culturele dynamiek. Wat de bal aan het rollen bracht, was de opening van WIELS in 2007, in de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens. Het was een gedurfde maar visionaire zet, weg van de bekende kunstzones in Brussel. WIELS heeft eigenhandig het imago van een hele wijk veranderd. De directeur van de instelling, Dirk Snauwaert, wijst op de sleutelrol die het centrum voor hedendaagse kunst heeft gespeeld. Zo heeft het geholpen vertrouwen te wekken, door een publiek aan te trekken dat meteen ook het potentieel van de buurt heeft kunnen ontdekken, niet alleen qua veiligheid maar ook op het vlak van fraaie architectuur, met name de herenhuizen en achterplaatsmagazijnen. Het zijn ideale ruimten om tentoonstellingen in te organiseren en tegelijk ook een stimulerende en originele omgeving voor kunstenaars.
WIELS heeft intussen gezelschap gekregen van toonaangevende instellingen, zoals de Fondation A Stichting van Astrid Ullens de Schooten Whettnall en de collectie Galila’s P.O.C.. Ook zijn er meerdere galeries neergestreken: Lee-Bauwens, Macadam, Melissa Ansel, Montoro12, Patrick Heide Contemporary Art, Eric Mouchet, Martin Kudlek, Lodovico Corsini (voorheen CLEARING) en Espace Constantin Chariot (ECC). Afgelopen september bevestigde de opening van deze megagalerie in het hart van ATOMA Art Center de groeiende dynamiek van deze wijk, door Constantin Chariot omschreven als ‘het Tribeca van Brussel’.