geschiedenis van de portefeuille

De portefeuille: een trouwe metgezel

Waarvan is de uwe gemaakt? Van leer of plastic? Uw portefeuille bevat wellicht aparte vakken voor kaarten en documenten, maar ook een muntvak met een rits of drukknop. Tegenwoordig lopen er nog maar weinig mensen rond zonder portefeuille. De evolutie van dit nu vrijwel onmisbare accessoire verliep parallel met die van zijn inhoud, zoals geld en later ook diverse andere betaalmiddelen.

TEKST: Anne Hustache

Toen men omstreeks de 16e eeuw de term ‘portefeuille’ begon te gebruiken, betekende die letterlijk ‘drager van bladen’, een soort map om documenten in mee te nemen. De portefeuille zou veranderen met de komst van bankbiljetten, die in Europa verschenen rond het midden van de 17e eeuw. Als drager van kostbare dingen heeft de portefeuille natuurlijk verre voorlopers, zoals zakjes vervaardigd van dierenhuid of doek, gedragen aan een gordel of om de nek, met daarin kleine nuttige objecten en geldstukken. Dergelijke beurzen bestonden al in het oude Griekenland. De portefeuille evolueerde naarmate er steeds meer betaalmiddelen beschikbaar werden en groeide ook uit tot een symbool van de maatschappelijke status van de bezitter. Tegenwoordig maken vrijwel alle merken van lederwaren en accessoires portefeuilles, van de meest banale exemplaren tot de meest luxueuze.

VEILIG PRONKEN – 1400

De eigenaar van deze buidel van bewerkt leer moest een gordel of riem tussen de twee bovenste lussen steken om de buidel aan zijn middel te kunnen vastmaken. Zo was die meteen ook beschermd tegen eventuele diefstal, terwijl de bezitter kon pronken met een als luxueus beschouwd object, een teken van standing, aangezien lang niet iedereen zich zo’n ding kon veroorloven. De Franse inscriptie, in drie regels, getuigt van de zorg waarmee het object is vervaardigd: ‘L’amour me tient : me tient dans cette prison : l’amour me tient’. De lussen zijn elk versierd met een adelaar met uitgespreide vleugels.