In deze reeks zoomt COLLECT in op de plek van jonge kunstenaars in de hedendaagse (kunst)wereld. Waarom maken zij zo’n werk, waar komt hun inspiratie vandaan en hoe zien ze de eigen positie in de kunstwereld? Deze maand: Maarten Van Roy (°1985, Bonheiden).
‘Thuiskomen’ noemt hij het: tentoonstellen in Cc Strombeek, tussen zijn atelier in het Amerikaans Theater (gebouwd in 1958 voor de wereldtentoonstelling), café Palto aan de Lakense Sint-Lambertuskerk en volkssterrenwacht Mira, “Ik koester een liefde voor verlaten, afgeleefde plekken, waar desintegratie een zekere rust brengt”, zegt Maarten Van Roy. Sinds ik een aantal jaar geleden dit atelier kon overnemen, voel ik me in toenemende mate verbonden met de omgeving.”
Zoals bij iedere tentoonstelling gaat Van Roy in Studio S van Cc Strombeek in nauwe dialoog met de context. “Ik wil de ruimte op een zachte manier leesbaarder maken. Als je die als een zin zou beschouwen, dan vormen mijn werken de interpunctie”, stelt hij. “Het opbouwen van een tentoonstelling is een cerebrale act van organiseren en het aanbrengen van schaal in de ruimte. Je creëert spanningsbogen tussen de objecten. Hoewel ik mijn werken vroeger vooral in onderling verband zag, en ze dus niet altijd individueel wilde verkopen, streef ik er nu naar dat elke sculptuur als een autonoom werk kan functioneren. Dat belang van tentoonstellen voor mijn praktijk ervaarde ik tijdens mijn master in het Duitse Münster. Terwijl ik op het Gentse KASK een sterke theoretische en technische basis kreeg, leerde ik daar onder begeleiding van Henk Visch mijn intuïtie volgen.”