Georges Mathieu, een Franse kunstenaar die van 1950 tot 1970 wereldwijd bekendheid verwierf met zijn spectaculaire picturale performances en doeken van monumentale afmetingen, was een vooraanstaande representant van de lyrische abstractie. Tegen alle verwachtingen in raakte zijn werk echter voor lange tijd in de vergetelheid, maar de laatste jaren is er op de kunstmarkt weer grote belangstelling voor.
Georges Mathieu (1921-2012) was door zijn picturale schwung een buitengewone kunstenaar. Wat hem zeker apart maakte, was de razendsnelle beweging van zijn penseel, zijn radicale spontaniteit en zijn feilloze gevoel voor de enscenering van het creatieve proces, uitgevoerd voor een publiek. Het was haast een show! Als pionier van de lyrische abstractie verwierp Mathieu al vroeg geometrische structuren. Hij verkoos het puur gestueel schilderen, uitgevoerd met een indrukwekkende snelheid en zonder aanpassingen. Deze intuïtieve benadering, voorloper van action painting, zou een van de drijvende krachten achter de naoorlogse kunstscene worden.
Vanaf 1945 onderscheidde Georges Mathieu zich met een picturale kalligrafie die deed denken aan de stijl van Gutai, een Japanse kunstbeweging die hij diepgaand zou beïnvloeden. De Franse kunstenaar wilde als schilder gewoon het moment vatten, zonder vooropgezet plan. Zijn levendige composities dragen vaak titels die verwijzen naar episoden uit de Franse geschiedenis. Naast zijn fascinatie voor grote verhalen wilde hij zijn oeuvre ook een universele dimensie geven, met een symbolische resonantie die zijn tijd oversteeg. De titels creëerden ook een contrast tussen de instinctieve spontaniteit van de compositie en de verhalende lading van elke titel.