Dit jaar viert BRAFA, dé Belgische kunst- en antiekbeurs, de zeventigste verjaardag. Onder leiding van een vernieuwd bestuur, met kersverse voorzitter Klaas Muller aan het roer, viert BRAFA deze mijlpaal met een vernieuwde aanpak die zowel eerbied voor het verleden als ruimte voor innovatie toont. Van intensieve kwaliteitscontroles tot een bredere internationale focus, deze editie belooft een spannende mix van oud en nieuw.
Klaas Muller, voormalig ondervoorzitter van de sectie Antiek & Oude Meesters, neemt dit jaar het voorzitterschap van BRAFA over. Met deze bestuurswissel komt een jonger team aan zet, dat nieuwe accenten wil leggen zonder de basis van de beurs te veranderen. “BRAFA hoeft niet groter, maar wel nog beter te worden”, zegt Muller vastberaden. Zijn visie richt zich op het versterken van de veelzijdigheid van het aanbod, waarbij niet alleen moderne en hedendaagse kunst de hoofdrol spelen, maar ook de traditionele kunstvormen een stevige plek behouden. “Het moet voor bezoekers mogelijk zijn om van alles wat te proeven, zonder dat we de verschillende genres en stijlen scheiden in aparte secties”, legt hij uit.
Het nieuwe bestuur streeft ernaar om BRAFA nog internationaler te maken, zowel qua deelnemers als bezoekers. Op de komende editie zullen er 130 exposanten uit zestien verschillende landen aanwezig zijn en er wordt gestreefd naar verdere uitbreiding van deze diversiteit. De samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) is een belangrijke stap in deze richting. Het KIK zal workshops en lezingen aanbieden, gericht op de technische en conservatieve aspecten van de kunsthandel, en geeft zo een academisch tintje aan de feestelijke sfeer die BRAFA kenmerkt.