art brussels

Art Brussels – Het echte werk

In de loop der jaren is Art Brussels uitgegroeid tot de meest prestigieuze beurs voor hedendaagse kunst van België. En de meest invloedrijke: op nationaal niveau is het de enige beurs die deelnemers verzekert van professionele erkenning. Om er voet aan de grond te krijgen, moet je voldoen aan één absolute voorwaarde: je inzetten voor de hedendaagse kunst. De échte!

TEKST: Gwennaëlle Gribaumont

Straks mag Brussel zich weer vier dagen lang de internationale hoofdstad van de hedendaagse kunst noemen. Liefst 176 zorgvuldig geselecteerde galeries bieden er een levendig en stimulerend overzicht van het actuele aanbod. Het gaat om een boeiende waaier van werken, bekende en nooit eerder vertoonde, verrassend en soms zelfs sensationeel. Art Brussels staat open voor de buitenwereld en brengt een internationaal programma met galeries uit 31 landen. Een ander sterk punt is het juiste evenwicht vinden tussen gevestigde zaken en jonge galeries, opkomende kunstenaars en grote namen. Nele Verhaeren, managing director van Art Brussels, onthult het programma van deze 40e editie: “De editie 2024 zorgt voor een feestelijke sfeer met verschillende initiatieven, waaronder prijzen voor de winnende galeriehouders en kunstenaars van elk beursonderdeel, een outdoor-sculptuurproject in samenwerking met de stad en een nostalgische flashbackzone, waar dierbare souvenirs worden tentoongesteld. Daarnaast kunnen verzamelaars, exposanten en curators elkaar op de vele recepties ontmoeten en genieten van de talrijke nuances van de artistieke expressie.ˮ

DIVERS AANBOD

Diversiteit wordt altijd sterk aangemoedigd. Grafische kunst, fotografie, multimedia-evenementen, performances en meer zijn alle ten zeerste welkom. De exposanten zijn verdeeld in vier groepen, gaande van traditioneel tot experimenteel. De sectie ‘Prime’ telt 119 galeries. Dit is de belangrijkste en meest prestigieuze selectie, voorbehouden aan de beste internationale galeries die gevestigde kunstenaars promoten of kunstenaars die halverwege hun carrière zijn. De categorie ‘Discovery’ omvat 37 galeries: galeries die opkomende internationale kunstenaars actief steunen. De categorie ‘Rediscovery’ telt elf galeries: een zeer specifiek aanbod, met onderschatte, onderbelichte en vergeten kunstenaars van de 20e eeuw. Tot slot pakt de beurs ook uit met een groot aantal ‘solopresentaties’: 28 galeries gaan dieper in op het oeuvre van een erkende of opkomende kunstenaar.