COLLECT en décembre 2019
Totale vrijheid als ontwerper en ondernemer: dat zou het devies van Hervé Van der Straeten kunnen zijn. De Franse designer geniet wereldfaam om zijn meubelen, lampen en spiegels, waarbij hij traditionele vakkennis en geraffineerde sierkunst paart aan verbluffende ontwerpen. Dat is ook verzamelaars van hedendaagse kunst niet ontgaan.
Nog niet zo lang geleden werden barbotines beschouwd als ouderwets, kitscherig of bourgeois.
De 46e editie van de beurs Antica, nog steeds een van de beste van België, komt eraan. Deze baadt in het rijke, maar niet altijd even goed bekende culturele aanbod van Namen. Stof genoeg in ieder geval voor een verlengd weekend in het land van Félicien Rops!
Schenkers en legatarissen staan centraal in de tentoonstelling ‘Onder vrienden’, die vanaf 25 november loopt in het MSK. Wat is het juridische kader voor schenkingen en legaten aan musea? Oliver Lenaerts, een advocaat gespecialiseerd in het kunstrecht, verkent het terrein.
Daartoe gedwongen door de lockdowns hebben tal van veilinghuizen hun verkoop tijdens de coronapandemie volledig via internet georganiseerd. Die verliep niet alleen vlot, maar lokte ook nieuwe klanten. Toch is het nog niet allemaal digitaal wat de klok slaat.
Op 21 november gaat bij Bonhams in Londen een uitzonderlijk ensemble meubelen, zilverwerk, porseleinwerk, uurwerken en een grote bibliotheek onder de hamer. Het gaat om de collectie van de Amsterdamse verzamelaar Cornelis Paulus van Pauwvliet, die ons meteen ook laat kennismaken met een minder bekend hoofdstuk uit de geschiedenis van de Nederlandse sierkunst.
Dieric Bouts is misschien wel de belangrijkste Vlaamse Meester waar u nog nooit van gehoord heeft. Daar komt dit najaar verandering in, want M organiseert dit najaar een ‘once in a lifetime’-overzichtstentoonstelling met zijn werken. “Wie Bouts niet zo goed kent of enkel van zijn super sacrale, verstilde Laatste Avondmaal, zal schrikken”, waarschuwt Marjan Debaene, afdelingshoofd Oude Kunst bij M Leuven.
In Kunstmuseum Den Haag opent in oktober een duotentoonstelling van twee tijdgenoten die elkaar niet kenden en wier oeuvres heel uiteenlopend lijken: Hilma af Klint en Piet Mondriaan. Maar onder de oppervlakte speelt zich alsnog een zekere verwantschap af. De tentoonstelling is een samenwerking met Tate Modern in Londen, waar het al eerder te zien was.