Grote kans dat u nog nooit heeft gehoord van de schilder Nicolaes Gillis. Dat is helemaal niet raar of verbazingwekkend, maar wel jammer. Te midden van de enorme schilderijenproductie uit de Nederlandse 17e eeuw zijn de voedsel- en bloemstillevens van Gillis nu eenmaal niet eerder erg opgevallen.
Dat de naam Nicolaes Gillis niet direct een belletje doet rinkelen, komt onder andere door de beperkte omvang van zijn oeuvre. De werken die nu nog van de kunstenaar bekend zijn kunnen op de vingers van twee handen worden geteld en zijn zeldzaam. Tot voor kort was zelfs onzeker wanneer Gillis precies was geboren en overleden. En tot een paar jaar geleden bevond zich in geen enkel Nederlands museum een werk van hem.
Toch is Nicolaes Gillis (1593-1630) de schilder van dit charmante, zomerse Stilleven met fruit en rozen. Hij schilderde het tussen 1615 en 1620 in Haarlem. Het is een van de zeven authentieke gesigneerde schilderijen die wij op dit moment van hem kennen. Tegenwoordig worden ook twee ongesigneerde werken aan hem toegeschreven, hoewel die groep toegeschreven schilderijen oorspronkelijk veel groter was. In de allereerste monografie met catalogue raisonné over Gillis, eind 2024 verschenen en geschreven door Alexander Thijs, neemt de auteur in de categorie ‘Toch geen Nicolaes Gillis’ maar liefst 26 schilderijen op die volgens de huidige opvattingen niet meer tot diens oeuvre behoren.