kunstenaarsstichtingen

Solo Slim – Eén kunstenaar, één plek

De vakantie biedt vaak de gelegenheid om tijd te nemen en te verdiepen in kunst. Wellicht is dit jaar een uitstekende kans om je te concentreren, hetzij als tussenstop, hetzij als eindbestemming, op één kunstenaar. COLLECT presenteert alvast een verkenning van enkele van de meest opmerkelijke kunstenaarsstichtingen in Europa. Mocht je zelf nog een verborgen juweeltje ontdekken, dan horen we dat graag.

ITALIE

DE TOSCAANSE TUIN VAN SPOERRI

De Fondazione Il Giardino di Daniel Spoerri, gevestigd in Seggiano in de regio Toscane, is een opmerkelijke kunsttuin die de visie van deze beroemde Zwitserse kunstenaar weerspiegelt. Deze tuin, opgericht in 1997, strekt zich uit over meer dan vier hectare terrein en biedt een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en artistieke creativiteit.

De tuin is bezaaid met diverse sculpturen, installaties en kunstwerken die harmonieus zijn geïntegreerd in het omringende Toscaanse landschap. Bezoekers kunnen genieten van een wandeling door de glooiende heuvels en langs kleurrijke mozaïeken, speelse beeldhouwwerken en ingenieuze arrangementen van planten en bloemen. Een opvallend kenmerk van de Fondazione Il Giardino di Daniel Spoerri is de eclectische mix van materialen en stijlen die in de kunstwerken worden gebruikt. Spoerri (°1930) staat bekend om zijn vermogen om alledaagse voorwerpen te transformeren tot kunst, wat resulteert in een fascinerende en gevarieerde verzameling creaties in de tuin. Naast zijn esthetische waarde fungeert de tuin ook als ontmoetingsplaats voor kunstenaars en kunstliefhebbers van over de hele wereld. De stichting organiseert regelmatig tentoonstellingen, workshops en culturele evenementen, waardoor de plek een bruisende hub van creativiteit en inspiratie wordt. Ze biedt bezoekers de gelegenheid om na te denken over de relatie tussen mens en natuur, de waarde van hergebruik en recycling, en de diverse vormen van artistieke expressie. Het is een bestemming die zowel kunstliefhebbers als natuurliefhebbers bekoort en een unieke ervaring biedt die de grenzen van traditionele kunst en natuurlijke schoonheid verkent.

KUNSTVILLA CALDERARA

In het dorpje Vacciago di Ameno, nabij het Ortameer, ligt een verborgen pareltje: Fondazione Antonio e Carmela Calderara. Deze stichting, opgericht in 1979, beheert zowel het oeuvre van de internationaal gerenommeerde schilder Antonio Calderara (1903-1978) als de kunstcollectie die het echtpaar door de jaren heen verzamelde. Als schilder was Calderara een autodidact die, geïnspireerd door de Milanese Novecento-schilders, experimenteerde met kleur en vorm. Aanvankelijk was zijn werk figuratief, maar vanaf 1950 werd het meer en meer abstract. Zijn minimalistische werken plaatsen hem naast tijdgenoten zoals Piet Mondriaan en Josef Albers, met wie hij ook een warme vriendschapsband had. Het echtpaar onderhield vele contacten met Italiaanse en internationale kunstenaars, vooral uit de Zero-beweging.